Oldal kiválasztása

Iszol Te rendesen?

A kérdést nem a facebookos vicces Tibi teszi fel, nem játszunk. Most az egészséges életmód és a bőröd védelmében arra hívlak, hogy gondolkodj velem ezen a témán. Sok helyen mondják főleg nyáron, hogy sokat kell inni, van ahol literekről is beszélnek és az emberek egy része mégsem iszik eleget. Szerintem ennek figyelmetlenség is az oka. Évek allatt kialakult egy stratégiám, amit szívesen megosztok veled, mert nem kell magyaráznom, hogy testünk nagy százalékban vízből áll, ha nem pótoljuk megfelelő minőségű vízzel, folyadékkal az eltávozó mennyiséget minden porcikánk megérzi, a bőrünk is.

Egyszerű praktikák:

Ne vegyél olyan üdítőt, ami cukros, ne készletezz be felesleges dolgokat (színezék, tartósítószer, ilyen-olyan állag bigyókát) tartalmazó dolgokat, mert azt meg is fogod inni! Ami a polcon nem tűnik olyan vészesnek, szép színes az üvege és más is megveszi, meg reklámozzák is, abban bizony van sok olyan, amit nem szeretnél a szervezetedbe juttatni. Tudjuk mik ezek és az a legjobb, ha szépen a boltban hagyjuk ezeket. (Ha a hűtődben van, tuti megiszod!)

Ha tisztítod a vizet kancsód már van, töltsd mindig újra! Ha be van szerelve a víztisztító rendszer, akkor tarts egy üveget, amibe lecsapolod a megfelelő mennyiséget az elkövetkező pár órára.

Tárazz be olyan teafüvekből, amit szeretsz és jótékonyan hatnak rád. Nincs tea értékesítésben semmi érdekeltségem, de azt tapasztaltam, hogy ha nagyon unom a vizet, élmény meginni egy jó teát.

Alakíts ki a napodban olyan időt (elég 3 perc), amikor elkészíted a teát. Ilyenkor nyáron könnyű, mert a kihűlt tea még jobban esik, mint a meleg. Ősztől ha van módod gondoskodj a melegen tartásról. Ez lehet egy nagy hőtárolós flakon. A lényeg, hogy legyen napirendben beépített idő, amikor elkészíted az innivalót és legyen időd az elfogyott italt újra elkészíteni.

Ha már kész az innivaló arról kell már csak gondoskodni, hogy bejusson a szerzetedbe. Amíg sportoltam mindig kulaccsal jártunk, akkoriban egy izotóniás italt lehetett kapni, azt ittuk. Mindig a kezünk ügyében volt, vagy jól látható helyen, így elfogyott az innivaló. Akkor tanultam meg, hogy nem akkor kell inni, amikor szomjas vagy, hanem folyamatosan. Javaslom, hogy legyen kedvenc bögréd, kis flaskád, szívósálas bödönkéd, mindegy mid, ami jól látható helyen van a lakásban vagy a munkahelyeden és folyton ránézel. Ha ránézel, akkor pedig inni is kell.

Röviden még arról írok, hogy mit szoktam én inni. Mivel nagyon szeretem a teákat, minden reggel és délután iszom teát. Az évszaktól függ, hogy milyet iszom, nagyon szeretem az ízesített vörös teát, ami nem is igazi tea, hanem egy afrikai cserjéből készül. Nyáron nagyon kedvelem a gyümölcsteákat, ezeknél igyekszem olyat választani, amik nem aromával vannak ízesítve, hanem a beltartalom miatt finomak. Végére hagytam a legfontosabbakat a gyógynövényekből készült, de nem kifejezetten gyógyászati célra készített teákat. A gyógyteákról kialakított kép, hogy az rossz ízű és rossz illatú, szerintem téves. A jól elkészített gyógytea bizony finom és jótékonyan hat a szervezetünkre. Nem kezdem most el sorolni, hogy miket érdemes inni, mert nálam szakavatottabb emberektől érdemes kérdezni. Azt javaslom tegyél próbát, és ne a legközelebbi bénabéla filteres gyógyteát próbáld meg megkedvelni, amit tavaly sem tudtál már meginni, amikor fájt a torkod.