Oldal kiválasztása

Amíg el nem kezdtem mosható pelenkákat adni a gyerekek popójára, addig a mosóporok és öblítök elég szűk keresztmetszetét ismertem. Na de amikor megtudtam, hogy a textil, a bambusz alapanyagú pelusok sem az öblítőt nem viselik el, sem a szintetikus anyagú, nem környezetbarát mosószereket, akkor elkezdtem kutatodni ebben a témában. Próbálkoztam sok mindennel. A legelvetemültebb kísérlet az a mosódió volt (folyékony formátumban szereztem be, mert akkor épp két popót kellett ellátnia a peluskészletnek, gyakorlatilag folyamat mostam). A végeredmény az volt, hogy a pelusok kicsit büdösek maradtak és nem volt tiszta az az érzésem, hogy jaj, de szép tiszták lettetek. Ez nekem kell egy mosás után, különben nem vagyok elégedett. (Titkon Mosó Masa vagyok, szeretek mosni és nagyon ügyelek arra, hogy mit mivel mosok és hogyan.)

A mosószódát is kipróbáltam, természetesen sóval. Nagyon olcsó volt és egy ideig tetszett is a végeredmény, de aztán azt tapasztalatm, hogy a pelusok bekeményedtek és nem volt jó érzés rátenni őket a gyerek fenekére.

Használtam kifejezetetten pelusoknak készült mosóport és fertőtlenítőt, ezek nagyon jól működtek és be is váltak. Kicsit drágák voltak ugyan, de úgy döntöttem, hogy a fertőtlenítés fontos ezért mindig tartottam otthon az egyik pelusmárka által kifejlesztett fertőtlenítőből egy adagot.

Használtam még jó ideig nagy sikerrel a drogériás üzletlánc békás folyékony mosószerét, és az Almawin megfelelő folyékony termékét, mert ezek is jól tisztítottak és nem hagytak se foltokat, se büdösséget a pelusokon.

Amikor a legkisebb gyerekünknek ekcémás problémák jelentkeztek minden mamánál töltött pár nap után, akkor kezdtem el nyomozni, hogy mi az ami a mama mosóporában van és a miénkben nincs, mert rémes volt látni a viszkető piros kis hasát. A válasz valószínűleg a mosópor összetételében keresendő illetve az öblítő használatában. Azok a mosószerek, amik nagyon illatosak és elég agresszív mosóerővel rendelkeznek (összetételükből kifolyólag) nem használhatók, mert Zsigmondka, mint egy kis lakmuszpapír kijelzi, hogy ez bizony nem megfelelő. És jöhet egy hétig vastagon anya krémje, hogy eltűnjenek a száraz, viszkető foltok.

Amit azóta is használok mosószer: környezetbarát, öblítő nélkül is pompás illatot biztosít (de az öblítőjét is használom törölközőkhöz), alacsony hőfoktól a magasig mindent tud és színes és fehér ruhákhoz egyaránt lehet használni. 6 év mosható pelus mosás után ugyanis nem vagyok már olyan lelkes, hogy minden színnek tartsak egy külön mosószert. Mosó Masát kimostam magamból.

A témában ajánlom olvasásra a Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztjeit: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/teszt-oko-mososzerek-viz-meggyozoen-habzott

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-mosotojas-felveszi-versenyt-egyeb-kimelo-mososzerekkel